Slow Cooker…

February 21, 2011
scris de
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading ... Loading ...

…sau Crock Pot (la americani); sau in romaneste  ”oala multifunctionala“.
(Fie vorba intre noi, o fi ea frumoasa limba romana, dar la capitolul vocabular o bate engleza de nu se vede)
Oricat as vrea sa-i zic pe romaneste, nu pot; asa ca pana o sa-i gasesc o traducere mai buna o sa-i zic slow cooker - Wikipedia.

Oala asta e un alt lucru care ma face sa ma uimesc de ignoranta romanilor in materie de bucatarie. Tot respectul pentru mamele noastre care robotesc in jurul aragazelor dar ar fi cazul sa mai deschidem si noi ochii la ce se intampla in afara. Multa stima pentru blogurile culinare care incearca sa aduca ingrediente, metode, retete noi in bucatariile romanesti!

Nu-s expert in slow cooking; de-abia am cumparat-o si n-am facut decat o supa dar conceptul m-a cucerit imediat ce-am inceput sa ma documentez: oala asta e un aparat electric in care pui ingredientele si gateste singur in 7-8 ore!

Totul a pornit de la o oferta care mi s-a parut foarte buna pe amazon.co.uk. Manat fiind de mirajul pretului redus am cautat detalii despre model si metoda de gatit si m-am auto-convins relativ repede ca e un bun care-mi trebuie neaparat :) (apropo de preturi si modele, oferta de pe siteurile noastre e mai mult decat jalnica…)

Si pentru ca tot m-am documentat, insir aici niste idei principale, poate se mai lasa si altii cuceriti de descoperirea mea.

Ce este un slow cooker? Este un aparat format din:

  • un corp metalic sau de plastic care contine rezistentele electrice, responsabile cu generatul caldurii.
  • un vas de ceramica in care se face mancarea.
  • un capac de ceramica sau sticla.

Cum functioneaza?

  • Vasul de ceramica e incalzit de rezistente la temperaturi sub punctul de fierbere. Eficienta e mare pentru ca ceramica retine si distribuie caldura foarte bine.
  • Temperaturile se pot ajusta (de obicei doar High/Medium/Low – Inalt/Mediu/Scazut) pentru a scurta sau lungi timpul de gatit.
  • Capacul etanseizeaza tot procesul (cu cat mai putini aburi scapa, cu atat mai concentrat este gustul mancarii).

La ce se poate folosi?

  • Supe, tocane, budinci, terine, paste, risotto, bain-marie, vin fiert si multe altele.

Care sunt avantajele?

  • Independenta: pui ingredientele acolo si te intorci peste 7-8 ore… Ai mancarea gata cand te trezesti dimineata sau cand te intorci seara de la servici.
  • Gustul: aromele se imbina mult mai bine cand ingredientele stau impreuna atata timp.
  • Consistenta: carnea se frageseste pana cade de pe os in timp ce legumele raman intregi, nu se paseaza.
  • Temperaturile: sunt mult mai mici fata de aragaz dar suficient de mari pentru a omori bacteriile; vitaminele nu se mai distrug, mancarea nu se mai afuma sau arde.
  • Versatilitatea: practic orice reteta de aragaz sau cuptor de poate adapta, cu adaugarea de (mult) timp suplimentar.
  • Comoditatea: nu umple casa de aburi si miros, nu trebuie pazita, nu stropeste peretii si-o tine si calda pana vii acasa (da, stiu… that’s what she said)
  • Simplitatea conceptului: pui ce ingrediente ai; pe High e gata la timp pantru pranz, pe Low e gata pentru cina.
  • Nu ma leg departea economica pentru ca nu stiu sa masor energia electrica si nici gazele (insa tinand cont cat foc trebuie sa arda doar pentru a preincalzi cuptorul si cata caldura ajunge de fapt in bucatarie tind sa cred ca e ceva mai eficienta :)

Care sunt dezavantajele?

  • Nu e fast food si necesita pregatiri si planificare.
  • Unele retete (mai ales cele cu carne) cer si procesare anterioara. Fasolea uscata necesita o atentie deosebita: trebuie fiarta inainte macar 10 minute pe aragaz pentru ca altfel este toxica (mai multe detalii in comentariul lui Razvanos).
  • Nu poti sa gusti; fiecare ridicare de capac adaugand 10-20 de minute la timpul de preparare.
  • Si-or mai fi, le adaug pe masura ce le descopar.

Cine o poate folosi?

  • Cei care stau la camin, cu chirie sau in gazda si nu au (nu-si permit) un aragaz sau un cuptor.
  • Cei carora nu le place sa fie legati de aragaz pe parcursul pregatirii mancarii sau vor sa reduca timpul petrecut in bucatarie la minimum.
  • Cei care nu au timp nici sa respire (servici, copii, WoW) si numai de stat cu orele in bucatarie nu le mai arde.
  • Cei carora, neavand o alta ocupatie, le place sa se plimbe cu orele prin oras si sa vina acasa la ora mesei.

Ma opresc aici si adaug o poza si-un link orientativ cu aparatul cumparat de mine; voi reveni cu retete, metode si mai stiu io ce descoperiri placute sau neplacute o sa fac.

MR48710

Morphy Richards 48710
Oval Slow Cooker Stainless Steel, 3.5 Litres

Tags:

6 Responses to Slow Cooker…

  1. razvanos on February 22, 2011 at 7:56 am

    Hey,
    Sunt curios cum se comporta o pulpa de vita (din aia batrana, nu vitel sau manzat) in aparatul asta :)

    • nombun on February 22, 2011 at 12:07 pm

      In mod normal ar trebui “sa se topeasca” insa nu-ti garanteaza nimeni ca-ti iese din prima. Eu am incercat azi-noapte o tocana cu manzat de la Kaufland si am avut surpriza sa gasesc carnea cam tare dupa 8 ore pe low.

      Tehnica e destul de imprecisa dar odata ce ajungi sa cunosti aparatul elimini usor problemele de genul asta.

  2. razvanos on February 22, 2011 at 8:03 am

    Si ma mai gandeam la ceva, dar vad ca nu e chiar asa de simplu:
    Raw kidney beans, and to a lesser extent some other beans (such as broad/fava beans), contain the toxin phytohaemagglutinin, which is destroyed by boiling for at least ten minutes, but not by the lower temperatures of a slow cooker, so dry beans must be boiled prior to slow cooking to avoid poisoning. Even a few beans can be toxic, and beans can be as much as five times more toxic if cooked at 175 °F (80 °C) than if eaten raw, so adequate pre-boiling is vital. Cases of poisoning by slow-cooked beans have been published in the UK; poisoning has occurred in the USA but has not been formally reported.[8]

    • nombun on February 22, 2011 at 12:18 pm

      Am adaugat asta si in text, face parte din preparatele care cer o atentie deosebita :)

  3. MIA on February 2, 2012 at 8:27 am

    ATI PLATIT IN LEI SAU IN VALUTA?CUM ATI PROCEDAT VA ROG SA MA AJUTATI. AM VAZUT SI EU CE DIFERENTA MARE DE PRETURI SUNT INTRE SITEURILE NOASTRE SI CEL DE PE AMAZON.NU PREA STIU ENGLEZA SI DE ACEEA MIE GREU.MI-AS DORI SI EU UNA DAR NU MA PRICEP. MULTUMESC

    • nombun on February 3, 2012 at 6:27 pm

      Am cumparat-o printr-un prieten care locuieste acolo si mi-a adus-o ulterior in tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*